EN NL
166

NEXT ARCHITECTS
Kauwgomballenfabriek
P. v. Vlissingenstraat 2a
1096 BK Amsterdam
Nederland
T → +31(0)20 4630463

CHINA
Emperor House #1101
136 Andingwaidajie
Dongcheng Qu
100011 Bejing / China
T → +86 (0)10 68080139

Office: info@nextarchitects.com
Press: pr@nextarchitects.com

Bridges Enschede

Team
Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, John van de Water with Shaya Fallahi, Joost Lemmens
Client
Municipality Enschede
Type
Two bridges
Location
Glanerbeek, The Netherlands
Collaborator
H+N+S Landschapearchitects
Size
20 mtr span
Cost
-
Contractor
Spijkerbouw
Constructor
ABT construction, Rob Nijsse and Jans Askes

To reconcile the rather contradictory aim of transporting motor-vehicle traffic through the ecological zone of the Glanerbeek, the continuity of both is taken as a starting point. Above the brook the bridge transforms according to visual and ecological demands.

The bridge splits into three separate lanes – one each for bus, pedestrians and bicycles - and each assigned its individual artery the maximum available height, clearance and incline. This emphasizes its transparency, providing daylight underneath the bridge for flora and fauna, as well as a view of the Glanerbeek for passersby. A bench placed at the most advantageous overlook on the footpath combines the traditional function of the bridge as a point of transition with that of a meeting place. 

The construction is based on a thin in-situ concrete deck, strategically positioned atop a repetition of gabions filled with rough stones. The use of gabions allows plants and wildlife to inhabit the structure, further integrating the bridge into its natural surroundings.