EN NL
170

NEXT ARCHITECTS
Kauwgomballenfabriek
P. v. Vlissingenstraat 2a
1096 BK Amsterdam
Nederland
T → +31(0)20 4630463

CHINA
Emperor House #1101
136 Andingwaidajie
Dongcheng Qu
100011 Bejing / China
T → +86 (0)10 68080139

Office: info@nextarchitects.com
Press: pr@nextarchitects.com
Team
Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, Joost Lemmens, Marieke Spits, Pieter Mulder, Anabel Arsenault
Type
Pavilion
Location
Campus Erasmus University Rotterdam, Netherlands
Collaborator
Mass Studies, Seoul, South-Korea
Size
2000 m2
Cost
€ 3.400.000,-
Constructor
Pieters Bouwtechniek Almere
Installations
Builddesk

For the Rotterdam Erasmus University, NEXT architects designed the student pavilion Woudenstein in collaboration with Mass Studies. This pavilion has the character of a student campus and functions as the centerpoint of gathering and knowledge exchange. 

Light housing: continuity and openness
The designated location for the pavilion is characterized by the horizontal continuity of a leaf canopy of the surrounding trees and provides very desirable conditions for meeting within the campus of the Erasmus University (EUR). With the involvement of this exceptional environment by the new pavilion we commit to provide for the continuation of the existing spatial qualities of continuity and openness within a 'canopy'.

Key: centrality and motion
The central position that involves the pavilion on campus, can be compared to an atom consisting of a visible nucleus, but whose real influence is much greater and is determined by the constantly moving electrons in the surrounding shells. The pavilion will serve as the focal point of meeting and knowledge. In this the activities and events in the building not only work as a catalyst for a lively interpretation inside the building, but will also serve as a stimulus for movements around the site. Adapting to and match the horizontal and vertical connections that occur in response to the complex but promising contextual starting positions, is central to the current design.

Durability: stratification and intelligence
A shelter under the roof of a subtle filtered light also generates energy, the construction makes the improbable possible: a transparent glass building as an icon of durability. The secret is hidden in a layered structure of climatic zones temperature constant at a moderate intelligently. This mass is created where needed and used wherever possible light and transparent, this strategy blocked the theater partly underground and made it into a buffer for temperature differences in the pavilion.