EN NL
166

NEXT ARCHITECTS
Kauwgomballenfabriek
P. v. Vlissingenstraat 2a
1096 BK Amsterdam
Nederland
T → +31(0)20 4630463

CHINA
Emperor House #1101
136 Andingwaidajie
Dongcheng Qu
100011 Bejing / China
T → +86 (0)10 68080139

Office: info@nextarchitects.com
Press: pr@nextarchitects.com

De Centrale As - N356

Team
Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, Joost Lemmens, Jurriaan Hillerstrom, Pieter Mulder, Jurrian Knijtijzer, Wingjim Yick, Anne-Laurence Ricard, Agata Piet with Lodewijk van Nieuwenhuijze, Jutta Raith en Frank Talsma
Client
De Centrale As, cooperation of Province Friesland and municipalities
Type
Architectural and landscape design for 24 km provincial road including 35 civil works
Location
Friesland, The Netherlands
Collaborator
H+N+S Landscape architects
Size
24 km
Contractor
Heijmans (Noord 2)
Constructor
Grontmij, Witteveen en Bos, Antea Group and Arup Amsterdam
Installations
Arup Lighting, Amsterdam
Photographer
Ronald Tilleman, Chantal van den Berg
Special thanks
Altenburg & Wymenga ecological consultants

Construction of the N356 De Centrale As, a highway connecting the N31 south of Burgum with the Dokkum ring road, is a unique project. The 25km route, dissecting the Noardlike Fryske Wâlden, is realised as a 21st century, three-dimensional, winding road that introduces a dialogue between the user and their surroundings by creating a road that displays the landscape in its diversity of high and low and wet and dry plots.

In the vision “Road and Landscape on one Line” proposed by NEXT/H+N+S, the form and integration of the road rely on contrast, the dichotomy between road and landscape. Making the explicit choice to retain the individual identity of both the landscape and the road and clarifying the contrast between them, reinforces the experience of both. Drivers experience the landscape through the continuation and preservation of the lines of trees dividing the countryside within close proximity of the road and on the central reservation. Thus the driver effectively travels through the compartmentalised surroundings which strengthens the legibility of the landscape.

To manifest a strong road identity, the forms of the integrated bridges and tunnels were coordinated. Dividing these structures into form families leads to a strong cohesion and an interesting sequence along De Centrale As. For generic elements, such as intermediate supports, edge detailing and retaining walls, building blocks were developed that determine both form and materialisation. In the determination of this idiom, experience of the project from the road itself and from within the landscape were taken into consideration. The appearance of De Centrale As is differentiated from local structures through the placement of expanded metal screens along the bridge deck. The various structures are given an explicit main shape while their open materiality enables them to blend into the landscape. From the road however crossings with local structures and incisions into the ground are emphasized. The perforated corten steel screens give De Centrale As a strong identity that corresponds to the extraordinary landscape it traverses.

The integrated lighting plan prioritizes the preservation of darkness. By cherishing darkness as a special contextual characteristic, a night time image is created in which De Centrale As is kept in obscurity but the local roads are illuminated.