EN NL
170

NEXT ARCHITECTS
Kauwgomballenfabriek
P. v. Vlissingenstraat 2a
1096 BK Amsterdam
Nederland
T → +31(0)20 4630463

CHINA
Emperor House #1101
136 Andingwaidajie
Dongcheng Qu
100011 Bejing / China
T → +86 (0)10 68080139

Office: info@nextarchitects.com
Press: pr@nextarchitects.com
Awards
BNA Building of the Year Award 2012 Honorable mention, Arie Keppler Prize Nomination, Yearbook Dutch Architecture
Team
Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, Claudia Linders, Joost Lemmens, Emanuelle Faustle, Pieter Mulder, Filipe Pocas, Daniel Aw, Marieke Spits
Client
Hestia
Type
Daycare centre
Location
Amsterdam
Collaborator
Bureau Claudia Linders
Size
500 sqm
Cost
Euro 670.000

The Hestia Day-Care Centre follows the philosophy of Reggio Emilia. This philosophy also contains a number of explicit statements on architecture, which have been translated into a spatial concept for the new building.

The building as a city, as a collection of rooms: the building becomes a collection of different spaces in which the children can discover new places all the time; may go on a voyage of discovery. All of the spaces are connected to each other just as they are in a real city and you can go from a big room to a small one, from a high room to a low one.

A framework of service modules provides structure: the various spaces are structured by being fit into a grid. The body includes all service modules, such as sanitary facilities, store rooms and bedrooms.

Interior-exterior continuity: the grid is not confined to the building but also becomes the design concept for the exterior space. The rooms may be decorated with different hard surfaces and plants. The exterior is extended throughout the building by designing various rooms like exterior space.

Different perceptions of scale: different scales can be experienced as a result of the subtle use of height differences between the rooms themselves. In the central space, the large scale is perceptible because of the way the group spaces are separated, a smaller scale is perceptible because of the height and an even smaller scale is perceptible because of the sheltered spaces.