EN NL
170

NEXT ARCHITECTS
Kauwgomballenfabriek
P. v. Vlissingenstraat 2a
1096 BK Amsterdam
Nederland
T → +31(0)20 4630463

CHINA
Emperor House #1101
136 Andingwaidajie
Dongcheng Qu
100011 Bejing / China
T → +86 (0)10 68080139

Office: info@nextarchitects.com
Press: pr@nextarchitects.com

House Buiksloterham

Team
Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, Claudia Linders, Mark Spijkerman, Joost Lemmens, Tara Steenvoorden
Client
Private
Type
Dwelling
Location
Amsterdam North
Collaborator
Claudia Linders
Photographer
Ossip van Duivenbode

The design of this private residence in the no-frills, former industrial part of Amsterdam North was inspired by the vision of a giant, black peach. House Buiksloterham consists of a single open-plan residence on four different levels. As with a peach, at its centre is a wooden core. This is where all the private accommodation and facilities are located, with the surrounding spaces used as living areas. The greenhouse on the roof of the house provides an outdoor extension of the garden on top of the residence.

Huis Buiksloterham has managed to create an environment in which indoor and outdoor seamlessly merge, yet retaining the sense of warmth and intimacy so essential to a home. As nothing has been hidden away, all building materials such as pipes and cables are in full view. The use of wood and red brick gives the building a warm look and feel. The building has a robust outer shell incorporating large windows and a facade entirely made full of black, perforated corrugated sheeting. At night, these perforations create a spectacular light show, illuminating the residence as if it were a lantern.