EN NL
167

NEXT ARCHITECTS
Kauwgomballenfabriek
P. v. Vlissingenstraat 2a
1096 BK Amsterdam
Nederland
T → +31(0)20 4630463

CHINA
Emperor House #1101
136 Andingwaidajie
Dongcheng Qu
100011 Bejing / China
T → +86 (0)10 68080139

Office: info@nextarchitects.com
Press: pr@nextarchitects.com

Tramsquare Purmerend and Avia gas station

Team
Marijn Schenk, Bart Reuser and Michel Schreinemachers with Joost Lemmens, Robbert Bron, Jurriaan Hillerstrom, Sjors Dekker, Aris Gkitzias, Arno Kwint
Client
Municipality of Purmerend
Type
Urban design for busstation area
Location
Purmerend, Netherlands
Contractor
Dura Vermeer
Constructor
Ingenieursbureau Amsterdam (advisor)
Installations
NIAG (advisor)

The tram square (Tramplein) is originally one of the main entrances of Purmerend. Because of the instalment of the Melkwegbridge across the Noord-Hollands Canal, the spatial significance of the square changes. The bus station will remain, but the square will now be orientated towards the water because of the changed  traffic routes.

To prevent the public space from becoming a chaos of lose objects (bus stops, benches, litter boxes, information signs, advertisements, bike parking etc.), all of these functions are divided in 4 main elements. This urban furniture will designed in an unambiguous architectural design and give the square residential quality.

The roof of the existing bus station will be preserved. The wooden top construction is transferred to the central island of the new bus station. The substructure with in it the ticket window, the waiting area and drivers residence, will be modernised. With use of the characteristic materialisation of tiles and glass.

The requested programme is divided in three parts to have connections on both sides of the square. There are to be light and transparent constructions in the massive stand ( in which the different functions are taken in), so the square will become one space. On the secondary platforms two small elements are placed, that subtly outline the area.

The covered bike parking is part of the fourth element. The stretched out object enhances the relation with the water. 

The design provides an integral answer to the junction of the bike parking and the gas station on Tramplein. By lowering the bike parking, a second ground level emerges, where via lazy stairs from the coffee corner of the gas station, a special place is created with a view over the water and the square.