NEXT ARCHITECTS

P.van Vlissingenstr 2a
1096 BK Amsterdam
THE NETHERLANDS
P +31 (0)20 4630463
F +31 (0)20 3624745

send mail
CHINA
Emperor House #1101
136 Andingwaidajie
  Dongcheng Qu
100011 Beijing  CHINA
P +86 (0)10 68080139
F +86 (0)10 68080130

visit website

NEXT 1/84

Architects

Living on top | Hui Long Guan, Beijing

Location: Hui Long Guan, Beijing, China Client: Beijing Zhuzong Vanke Development Co Ltd Team: Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, John van de Water, Luuc Sonke, Maja Popovic Floor area / size: 26.000 m2 Special thanks to: NAi Status: Architectural Design

2012-11-15 Apartment building for young starters 2012-03-01 2011 Shenzhen & Hong Kong Bi-city BiŽnnale Organizer Committee Special Award

Living on top is part of the master plan in Hui Long Guan, Beijing. It provides affordable housing for the ‘Ants Tribe’ and was developed together with four other Dutch offices and five Chinese offices. The project was originally initiated by the NAi in cooperation with Vanke in the VANKE-NAI Matchmaking Program. 

There lays big challenges in an apartment building containing units that vary from 14 to 21m2 combined with a rather thin plot to build on. This apartment block is based on a dense layout of the units with a double loaded corridor. By taking some out on the upper floors the corridor opens up and creates (communal) space. This can be used to bring more green in to the project and facilitate social interaction.

Although the apartments are rather minimal, they become small urban villas on top of the building. To emphasize on this the upper floors are built up out of brick standing on its own feet. The apartments are orientated with respect the privacy of each individual and the opposite buildings. On the fourth and fifth floor the owners can use the outside space to create a green atmosphere. 

Other office involved in the project were Arons en Gelauff, BARCODE Architects, KCAP Architects and Planners, NL Architects, NODE, O-office Architects, standardarchitecture, URBANUS, NO 9 Studio, CAFA