NEXT ARCHITECTS

P.van Vlissingenstr 2a
1096 BK Amsterdam
THE NETHERLANDS
P +31 (0)20 4630463
F +31 (0)20 3624745

send mail
CHINA
Emperor House #1101
136 Andingwaidajie
  Dongcheng Qu
100011 Beijing  CHINA
P +86 (0)10 68080139
F +86 (0)10 68080130

visit website

NEXT 11/83

Architects

Vlotwatering Bridge

Type: Bridge Location: Monster, The Netherlands Client: Municipality of Westland Floor area / size: 25 mtr Construction: Pieters Bouwtechniek Haarlem (Frank Meijer, advisor) Special thanks to: Advisor ecology: Zoogdiervereniging (Herman Limpens) Start building: July 2014 Completion: August 2014 Status: final design

The Bat bridge is designed to house bats in as many ways as possible. In the design we figured out that we could use the specific qualities of the mass of the concrete, the height of the construction within the deck and the railings for pedestrians and bicycles for bats as well. These spaces provide unique opportunities to house bats.

The construction consists of a concrete arch which spans 25 meters. The mass of the concrete provides a stable and pleasant climate for bats. The bridge has three specific bridge components that provide roost for different bat species. At the north side the abutment functions as a winter stay​​. The deck and the brick balustrade accommodate stays for bats during the summer. The bridge design is intended to constitute the ideal habitat for various species of bats, so that a large colony will grow around the bridge.

 


Dragon King Harbor River

Type: pedestrian bridge Location: Changsha Meixi Lake District, China Client: Changsha Meixi Lake Industrial Co. Ltd Team: Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, John van de Water, Jiang Xiaofei, Luuc Sonke, Michel van de Velden Floor area / size: 185 mtr Start building: 2014 Status: Under construction

2013-11-01 NEXT wins international competition pedestrian bridge, Changsha Meixi Lake

The bridge is more than just a connection. It is the key project for the development of the public space of the river park in the Meixi Lake District besides Changsha capital of Hunan province in China. It will be the icon on the recreational and touristic light street along the Dragon King Harbor River. Construction is scheduled for next year.

The construction with the intersecting connections is based on the principal of the Möbius ring. On the other hand it refers to a Chinese knot that comes from an ancient decorative Chinese folk art. 

With a total length of 185 meter and 22 meters heigth, the bridge connects a diversity of routings on different heights. The iconic appearance contributes to the developing identity of the area and with its lighting contributes to the whole light routing along the river. It provides both a view on the Dragon King Harbor River as well as Meixi Lake, Changsha and it surrounding mountains.


Melkwegbridge

Type: Bridge Location: Purmerend Client: Municipality of Purmerend Collaborator / associate: Ronald Rietveld Landschaparchitectuur Floor area / size: 66 mtr span Cost: Euro 6.000.000,00 Construction: Ingenieurs Bureau Amsterdam (IBA), ABT adviesbureau voor Bouwtechniek Status: Final design

2013-02-27 Honourable Mention BNA Building of the Year Award 2013 2013-01-07 Designboom TOP 10 public spaces 2012 2012-10-04 Festive opening for the Melkwegbridge 2012-08-24 Lighting installed 2012-06-04 Highest point! 2012-04-26 Decks installed! 2012-01-20 under construction 2011-05-26 Breaking ground 2011-01-10 start construction 2010-02-01 Start Tender

The Melkwegbridge, a continuation of the Melkweg, is part of the Kanaalsprong master plan and connects the Weidevenne district to the historical city centre of Purmerend.

To conform to the angle of inclination requirements with regard to bicycle and wheelchair traffic, we needed a length of over 100m.

We therefore decided to separate bicycle and wheelchair traffic from pedestrian traffic. Pedestrians cross the canal by a high arch, reach a height of over 12m and stand a chance of a vista: the connection between the old and the new becomes perceivable here. 

The bridge thus becomes more than just the fastest possible crossing, it becomes an end and an attraction in itself. Because pedestrian traffic and bicycle traffic are separated, the footbridge can continue the direct line of the Melkweg in the direction of the centre.

The bicycle bridge coils over the water to create sufficient length to limit the angle of inclination of the bicycle path. The section that opens is divided diagonally and consists of two revolving bridge decks.


Citadelbridge

Type: Bridge Location: Nijmegen Client: Municipality of Nijmegen Construction: Ingenieurs Bureau Amsterdam (IBA) Start building: April 2014 Completion: September 2015

2013-01-22 Start construction 'Ruimte voor de Waal' Nijmegen

The global climate change and urbanization leaves us a new challenge. More and more the rivers that cross The Netherlands show peaks in their water levels. There is an increasing risk of flooding. Therefore a Nationwide project started to rearrange the floodplains to give way to the amount of water.

The Citadelbridge in Nijmegen is part of this program. By creating a bypass for the river, the Waal, a new island, Veur-Lent, emerges. The bridge connects the island and the northern riverbank. Its location, in the floodplain, makes the bridge -partially- submerge in the water a few days a year, with a average fluctuation of about 5 meter. This particular property we used as one of the main design principles for the bridge. With its steppingstones the bridge attracts people with high tide and will make people wonder when there is no water at all. 

The curved bridge becomes an integral part of a path structure in the riverpark. The bridge deck continues on land, path and bridge submerge. The transition between bridge and path is smooth and gradual. The longitudinal profile is asymmetrical, which makes the lower part of the bridge disappear at high tide. Then the dynamics of the landscape is most visible, the rising water becomes  an attraction. Stepping stones, terraces and benches enhance the recreational quality of the bridge.

See also


School and Bicyclebridge Utrecht

Type: School and Byciclebridge Location: Utrecht Client: Gemeente Utrecht Team: Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, Bart Reuser with Tara Steenvoorden, Jurriaan Hillerstrom (alle NEXT) and Rudy Uytenhaak, Karin Dorrepaal and Jonathan van Leeuzen (all RUA) Collaborator / associate: Rudy Uytenhaak architectenbureau BV and B+B landschapsarchitectuur en stedenbouw Floor area / size: 2455 sqm. Build engineer: Arup (bridge) ,Pieters bouwtechniek (school), Vitruviusbouwkostenadvies Installations: DWA


Noordwaard

Type: Infrastructure, bridges and pumpingstations Location: Noordwaard / Biesbosch Client: Projectbureau Noordwaard | Ministerie I&M Collaborator / associate: H+N+S landschapsarchitecten Contractor: Ballast Nedam

The Noordwaard is one of the 39 major projects within the Ruimte voor de Rivieren strategy which focuses on controlled inundation to enlarge water detention capacity. The Ruimte voor de Rivieren strategy is a program of measures resulting from the desire to protect the Netherlands  against a future increase in river discharge and surge, without primarily raising dikes. The Noordwaard in its present form is a polder where people live and work. By lowering the dike of the Noordwaard polder the area will become subject to controlled inundation and function as a dedicated water detention district.

By invitation of Ballast Nedam, NEXT architects co-operated with H+N+S landschapsarchitecten in the tender for the bridges and pumping-stations for the Noordwaard.


De Centrale As

Type: Architectural and landscape designfor 24 km provincial road including 35 civil works Location: Friesland, The Netherlands Client: De Centrale As, cooperation of Province Friesland and municipalities Team: Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, Joost Lemmens, Jurriaan Hillerstrom, Pieter Mulder, Jurrian Knijtijzer, Wingjim Yick, Anne-Laurence Ricard, Agata Piet with Lodewijk van Nieuwenhuijze, Jutta Raith en Frank Talsma Collaborator / associate: H+N+S Landscape architects Floor area / size: 24km Build engineer: Arup Lighting, Amsterdam Construction: Arup Amsterdam Start building: 2012 Completion: 2015 Status: In progress

Construction of the N356 De Centrale As, a highway connecting the N31 south of Burgum with the Dokkum ring road, is a unique project. The 25km route, dissecting the Noardlike Fryske Wâlden, is realised as a 21st century, three-dimensional, winding road that introduces a dialogue between the user and their surroundings by creating a road that displays the landscape in its diversity of high and low and wet and dry plots.

In the vision “Road and Landscape on one Line” proposed by NEXT/H+N+S, the form and integration of the road rely on contrast, the dichotomy between road and landscape. Making the explicit choice to retain the individual identity of both the landscape and the road and clarifying the contrast between them, reinforces the experience of both. Drivers experience the landscape through the continuation and preservation of the lines of trees dividing the countryside within close proximity of the road and on the central reservation. Thus the driver effectively travels through the compartmentalised surroundings which strengthens the legibility of the landscape.

To manifest a strong road identity, the forms of the integrated bridges and tunnels were coordinated. Dividing these structures into form families leads to a strong cohesion and an interesting sequence along De Centrale As. For generic elements, such as intermediate supports, edge detailing and retaining walls, building blocks were developed that determine both form and materialisation. In the determination of this idiom, experience of the project from the road itself and from within the landscape were taken into consideration. The appearance of De Centrale As is differentiated from local structures through the placement of expanded metal screens along the bridge deck. The various structures are given an explicit main shape while their open materiality enables them to blend into the landscape. From the road however crossings with local structures and incisions into the ground are emphasized. The perforated corten steel screens give De Centrale As a strong identity that corresponds to the extraordinary landscape it traverses.

The integrated lighting plan prioritizes the preservation of darkness. By cherishing darkness as a special contextual characteristic, a night time image is created in which De Centrale As is kept in obscurity but the local roads are illuminated.


Y-bridge

Type: Landmark | bridge, restaurant and viewing deck Location: Amsterdam Team: Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers with Maria Teresa Durão Floor area / size: 350 mtr span Special thanks to: Quest Magazine Status: Sketch design

2008-07-31 New landmark for Amsterdam?

‘Why is it that Amsterdam lacks an architectonic icon like the Eiffel Tower’ questions Quest Magazine. Amsterdam is no city of ‘useless’ icons is the answer of NEXT architects. But it has potential for a strong gesture that binds north and south Amsterdam for good. Therefore NEXT designed in this context the Y-bridge in connection with the waterfront developments along the Y-banks and published in the July issue. Beside the connection of the centre with the developments on the North side of the Y, the bridge forms a square above the water with a great view of Amsterdam and its remarkable canals. The bridge has a span of approximately 350 meter and goes up to 50 meter concerning cruise ships to pass. This Y-bridge creates not only a relation with Amsterdam North, but moreover it transforms the Y to a town square. It is a new icon for Amsterdam and perhaps even for the Netherlands.


De Centrale As | Bat and bicycle bridge

Type: Bicycle and padestrian bridge Location: Heidstreek, Friesland, The Netherlands Client: Projectbureau De Centrale As Team: Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, Joost Lemmens, Jurriaan Hillerstrom, Pieter Mulder, Jurrian Knijtijzer and others with Frank Talsma Collaborator / associate: H+N+S Landscape architects Floor area / size: 130m length Construction: Witteveen en Bos Start building: 2013 Completion: 2015 Status: In progress

Constructing a new road in the Netherlands means that certain measures must be taken to protect endangered bat populations. Dutch policy on flora and fauna reflects this, ensuring disruption to their habitat is minimalized.

 

For De Centrale As we made use of artificial ‘hop-overs’ that were designed to guide bats across the highway at a safe height above traffic level. The success of this type of construction was recognised in 2010 by ecological consultants Altenburg & Wymenga and the Mammal Association who concluded that, with careful planning of the immediate surroundings, the intervention was effective. Within the masterplan of De Centrale As the artificial hop-over will be located nearby the town Sumar.

 

NEXT architects collaborated with H+N+S Landschapsarchitecten to design the hop-overs. However, the design was also referenced in other bridges of De Centrale As which are used by pedestrians and cyclists. This decision allows for a continuation in the formal language of the masterplan. 

 

The design of the artworks is based on rural implementation. The objects have a strong and recognizable identity that includes gradient surfaces and diagonal structures. The steel construction is covered with wooden slats. The combination of grey wood and hard coal coatings create a special contrast with the surrounding trees that enclose the hop-overs.

 

--> De Centrale As 


Bridge Collenstaartweg

Type: Bridge Location: Hulsen Client: Municipality Hellendoorn Team: Michel Schreinemachers, Bart Reuser, Marijn Schenk withJurriaan Hillerström, Filipe Pocas, Ieda Alvarez Dogo, Wenhua Deng Floor area / size: 45 mtr span Cost: Euro 1.100.000,00 Construction: Ingenieurs Bureau Amsterdam (IBA) Completion: September 2008

2008-07-30 deck installed

The Visschebelt is a nature conservancy project intended to return the Regge River to its original meandering path. The outlook-hill offering a panoramic overview of the new nature-area is linked to the new bridge. The bridge is comprised of a section for motor traffic and a section for light and low-speed traffic, such as equestrian traffic, small motorscooters and special vehicles.

Over the Regge, the bicycle- and foot-paths descend in the direction of the elevated outlook, so that the bridge splits into two parts. The eye-catching, triangular area created by splitting the traffic paths emphasizes the presence of and relation to the water. Aside from creating a surprising look-through space, the opening allows daylight to reach the usually dark spaces under the bridge, promoting plant growth.

Contrasting with the open and airy railing running along the outer side of the bridge, the safety barrier along the inner side of the bridge is a solid concrete wall, extending down past the surface of the roadway toward the river; the barrier is adorned with a bold graphic design. 

The outer railing is detailed with graduated steel supports, tapering from a narrow top to a wider base on the outer side of the bridge. In this way, the edge of the bridge on the east side is rigid: the grates and railings are terminated abruptly. On the opposite side of the Regge, the west side, the bridge dissolves into the landscape through the more gradual lines of the grates and railing supports. 


Bridges Enschede

Type: Two bridges Location: Glanerbeek Client: Municipality Enschede Team: Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, John van de Water with Shaya Fallahi, Joost Lemmens Collaborator / associate: H+N+S Landschapearchitects Floor area / size: 20 mtr span Cost: - Contractor: Spijkerbouw Construction: ABT construction, Rob Nijsse and Jans Askes Start building: May 2006 Completion: December 2006

To reconcile the rather contradictory aim of transporting motor-vehicle traffic through the ecological zone of the Glanerbeek, the continuity of both is taken as a starting point. Above the brook the bridge transforms according to visual and ecological demands.

The bridge splits into three separate lanes – one each for bus, pedestrians and bicycles - and each assigned its individual artery the maximum available height, clearance and incline. This emphasizes its transparency, providing daylight underneath the bridge for flora and fauna, as well as a view of the Glanerbeek for passersby. A bench placed at the most advantageous overlook on the footpath combines the traditional function of the bridge as a point of transition with that of a meeting place. 

The construction is based on a thin in-situ concrete deck, strategically positioned atop a repetition of gabions filled with rough stones. The use of gabions allows plants and wildlife to inhabit the structure, further integrating the bridge into its natural surroundings.