EN NL
1101

NEXT ARCHITECTS
Kauwgomballenfabriek
P. v. Vlissingenstraat 2a
1096 BK Amsterdam
Nederland
T → +31(0)20 4630463

CHINA
Building A, Nr 44
North Third Ring Middle Road
100088 Bejing / China
T → +86(0)10 53942567

Office: info@nextarchitects.com
Press: pr@nextarchitects.com
Team
Michel Schreinemachers, Bart Reuser and Marijn Schenk with Wiebe Strick, Basiaan Luijk, and Anthea Pappà
Client
City of Eindhoven and Rijkswaterstaat (Mistry for Infrastructure and Water Management)
Type
Highway underpass
Location
Eindhoven / NL
Collaborator
Advisor lighting: Signify (former Philips Lightning)
Size
300 m

In Eindhoven Noordwest, dichtbij de luchthaven en de A2, wordt een nieuwe, grootschalige campus voor de High Tech maakindustrie gerealiseerd. Deze Brainport Industries Campus (BIC) richt zich geheel op de maakindustrie van de toekomst. Tegelijkertijd is aan de oostzijde van de A2/N2 het Goederen Distributiecentrum (GDC) Acht in ontwikkeling. Voor de gemeente Eindhoven, Best, Oirschot en het Ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat (uitvoeringsorganisatie Rijkswaterstaat) reden om een tweede hoofdontsluiting en aansluiting op het rijkswegennet (A2, A58) te realiseren. Vanuit de overtuiging dat ruimtelijke kwaliteit economische ontwikkeling stimuleert, zoekt de gemeente Eindhoven actief naar een sterke integratie van deze ontwikkelingen. NEXT is betrokken bij de conceptuitwerking van de nieuwe onderdoorgang onder de A2/N2.

De onderdoorgang onder de A2/N2 door is zorgvuldig in het landschap ingepast met toeritten die als een heldere scherpe incisie in het landschap zijn vormgegeven. Deze toeritten zijn ingetogen, onopvallend en compact, maar niet gecamoufleerd. De onderdoorgang draagt bij aan het beleefbaar maken van de specifieke kenmerken van de drie te onderscheiden landschappelijke delen. De gang onder de snelweg wordt een bijzondere verbinding en de drager van de Brainport identiteit: schoon, hightech, innovatief en verbonden.

Voor de tunnel is een specifiek beeld geschetst. Het low-tech dynamische effect is gebaseerd op het optische Moiré effect: de interferentie (interactie) tussen twee gelijksoortige patronen. Afhankelijk van de hoek waaronder ze bekeken worden, verschijnt een nieuwe vorm.. In de tunnel vormt deze natuurkundige interactie de dynamische verbinding tussen het high-tech Brainport Industries Campus en het geavanceerde Goederen Distributiecentrum.