EN NL
197

NEXT ARCHITECTS
Kauwgomballenfabriek
P. v. Vlissingenstraat 2a
1096 BK Amsterdam
Nederland
T → +31(0)20 4630463

CHINA
Building A, Nr 44
North Third Ring Middle Road
100088 Bejing / China
T → +86(0)10 53942567

Office: info@nextarchitects.com
Press: pr@nextarchitects.com

Army Barracks Sijsele

Completion
Competition (2017)
Team
Bart Reuser, Marijn Schenk and Michel Schreinemachers with Esmee Bais, Jorn Kooistra (NEXT architects), Mascha onderwater and Sybren Lempsink (Bureau B+B)
Client
Winvorm / Municipality of Dammen
Type
Master plan, Redevelopment, Dwellings and Commercial space
Location
Sijsele / BE
Collaborator
Bureau B+B Urbanism and Landscape Architecture
Size
21 Ha

The former army barracks in Sijsele are transforming into an mixed use area with housing, workplaces and recreational facilities. NEXT architects made a preliminary design i.c.w. Bureau B+B and Arcadis Belgium. The design concept is based on a robust landscape framework, that connects the barracks to its surroundings. The areas within the framework will be developed in a flexible manner, in cooperation with local residents, entrepreneurs and developers.

A ROBUST FRAMEWORK
There are not only traces of military use at the army barracks, but also of the original country side and a former nursery for plants and flowers. These historical layers are the starting point for the identity of the new development. The design is composed of three landscape zones: A flower garden, the central axis and the landscape chambers. The flower garden is situated along the main street, on the location of the former nursery. The central area of the barrack grounds has a parklike atmosphere. Here, a historical tree-lined lane will be restored. It is the backbone of the landscape design, while serving as the main connection for bicycles and pedestrians. In the most southern part of the site, the original hedge structures will be restored, creating landscape chambers. These chambers can host allotments, water infiltration, or green housing.

GRADUAL TRANSFORMATION
The army barracks will gradually be filled in with a mix of functions and target groups. At the start of the project, the site will be made accessible for the community. A special experience route familiarizes the public with the sites identity. Next, the entrance area will be developed, followed by the green axis, the business zone and the innovation hub. The entrance area consists of a square with trees and a market hall. Residential buildings surround the bustling square. The green axis is designed as a park with recreational facilities. Closer to the houses, the landscaping is more communal, with playgrounds for small children. The final program will be developed in consultation with the residents, entrepreneurs and developers of the area.

SUSTAINABILITY
The design of the transformation of the army barracks is sustainable in different ways. Attention is paid to adjustability, energy, water and mobility. Many existing buildings will be redeveloped. New buildings will have a flexible construction. There is plenty of room on the site for innovative water management. The natural topography forms the base of the water system. Green roofs buffer rainwater, that subsequently infiltrates in wadi’s and wetlands. Pavement is permeable where possible. Public space is designed to facilitate walking and biking, and to discourage driving a car. The program will develop in a flexible and gradual manner, making it possible to adjust the plans to changing techniques and understandings.