EN NL
197

NEXT ARCHITECTS
Kauwgomballenfabriek
P. v. Vlissingenstraat 2a
1096 BK Amsterdam
Nederland
T → +31(0)20 4630463

CHINA
Building A, Nr 44
North Third Ring Middle Road
100088 Bejing / China
T → +86(0)10 53942567

Office: info@nextarchitects.com
Press: pr@nextarchitects.com

UvA Science Park

Team
Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers with Joost Lemmens, Jorn Kooijstra, Ule Koopmans, Michelle Franke and Giannis Nikiforou
Client
University of Amsterdam
Type
Educational building / University building
Location
Amsterdam / NL
Collaborator
Christensen & Co
Size
15.000 m2
Cost
Bremen Bouwadvies
Constructor
Pieters Bouwtechniek

NEXT and Christensen & Co, i.c.w. Pieters Bouwtechniek and Bremen Bouwadviseurs, made a design for the new Science Park of the University of Amsterdam. From chatbots and Google Home to self-driving cars and smart robots: the influence of computer sciences and AI on our lives in the future will be enormous. At the new Science Park you can already taste this future: the building functions as a framework where research, education and entrepreneurship come together and stimulate each other.

The design focuses on the people, researchers and students that will use the building. How do you make the best, most sustainable, CO2 neutral, healthy, inspiring, flexible, smart university building for them? How do you make a building where encounters and connections are stimulated? How do you create the ideal learning and working environment for the science of the future?

We believe this should be a vibrant building that functions as an ecosystem.

The building is an experience. Visitors from the business community and knowledge partners should feel that new and inspiring research is taking place here. Researchers and students should be proud of their institute. This is achieved already at the entrance, where a large staircase in the open atrium (the heart of the building) offers a view of the liveliness in the building and the activity in the laboratories on the ground floor. Meeting places and co-creation facilities are organized around the open atrium.

Our mission is to create a sustainable ecosystem that facilitates exchange and cross-fertilization between researchers and between the different faculties. Every research institute is given its own recognizable place in the building. Meanwhile, the heart is made of the places where cross-pollination takes place. This creates a new ecosystem: a place where people and environment are connected, respond to each other, and create something new.