EN NL
198

NEXT ARCHITECTS
Kauwgomballenfabriek
P. v. Vlissingenstraat 2a
1096 BK Amsterdam
Nederland
T → +31(0)20 4630463

CHINA
Building A, Nr 44
North Third Ring Middle Road
100088 Bejing / China
T → +86(0)10 53942567

Office: info@nextarchitects.com
Press: pr@nextarchitects.com
Team
Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers met Esmee Bais, Jorn Kooistra Lily Gonlag en Anthea Pappá
Opdrachtgever
Oorlogsgravenstichting
Type
Ontwerp van een multifunctioneel gebouwtje voor herdenkingen en educatie op de veteranenbegraafplaat
Locatie
Loenen / De Veluwe
Omvang
700 m2
Bouwkosten
Vitruvius bouwkosten
Constructeur
BreedID
Installaties
M-Trix

Het herdenkings- en educatiepaviljoen in het dichtbegroeide bos in Loenen verenigt de innerlijke blik van het gedenken met de naar buiten gerichte energie van het vertellen van verhalen; het verbindt de persoonlijke emotie van de herinnering met de collectieve kracht van communicatie.

Concreet doen we dit met het maken van een dubbele route. De eerste, educatieve route volgt de contouren van de ellips. De route is circulair en voert de bezoeker met het landschap als begeleiding langs de tentoonstellingsruimte, rondom de aula. Deze route is een belevenis. De tweede, ceremoniële route is lineair en verbindt de ontvangstruimte met de aula. De aula ligt, door de verhoogde rondgang, iets verdiept. De rand vormt een zitplek. Het dak van de aula is verhoogd en brengt indirect daglicht tot in het hart van het gebouw.

De meervoudigheid is de kracht van het ontwerp: een open en dynamische plek voor educatie en informatie en een verstilde en eervolle plek voor eren en gedenken.