EN NL
1101

NEXT ARCHITECTS
Kauwgomballenfabriek
P. v. Vlissingenstraat 2a
1096 BK Amsterdam
Nederland
T → +31(0)20 4630463

CHINA
Building A, Nr 44
North Third Ring Middle Road
100088 Bejing / China
T → +86(0)10 53942567

Office: info@nextarchitects.com
Press: pr@nextarchitects.com
Opdrachtgever
Stichting Paleis Het Loo
Type
Renovatie en ondergrondse uitbreiding van het Nationaal Museum Paleis Het Loo
Locatie
Apeldoorn / NL
Samenwerking
AL_A en Braaksma & Roos Architectenbureau

Paleis Het Loo is een uniek ensemble dat bestaat uit een laat zeventiende-eeuws paleis, barokke tuinen, een stallencomplex en een imposant Basse-cour. De omvangrijke renovatie heeft als doel de bezoekersfaciliteiten te verbeteren en uit te breiden. Met de ondergrondse uitbreiding komt er meer ruimte voor wisseltentoonstellingen en kan de collectie beter worden gepresenteerd. 


Uitgangspunt is een gastvrij en toegankelijk museum, waarbij heden- en verleden op een vanzelfsprekende manier met elkaar zijn verbonden. Door de nieuwbouw ondergronds te plaatsen, wordt het paleis op een terughoudende manier substantieel uitgebreid. De bestaande en monumentale identiteit blijft optimaal behouden. Een 8-vormige routing slingert soepel vanuit de ellipsvorm van de Basse-cour naar beneden met als middelpunt een entresol met de entree naar het museum. Na deze eerste afdaling bevindt men zich op het entresol van waaruit men zicht heeft op alle functies die het museum te bieden heeft. 


De route loopt door in de vorm van een tweede ellips die als een majestueuze hellingbaan doorslingert richting het Corps de Logis en overgaat in een trap die de bezoekers laat afdalen in een 8 meter hoge ruimte waarin de foyer, de tentoonstellingsruimte, het café en de conferentieruimtes zijn ondergebracht. Het is een architectonisch element dat tegelijkertijd krachtig en zacht alle bewegingen organiseert en de overgangen op een natuurlijke manier minimaliseert. Bij de centrale entree is ook het informatiecentrum voor de tuinen opgenomen. De tuinen van Het Loo zijn van onschatbare waarde en zodoende ontstaat er een directe verbinding tussen hoofdhuis en tuin.


Na de renovatie van Paleis Het Loo is het museum uitnodigend en toegankelijk voor alle bezoekers. Het is een eigentijdse uitbreiding die recht doet aan zowel de geschiedenis als de toekomst van het Paleis. Het is een groot gebaar met een uitnodigende publieksentree en vanzelfsprekende routes richting het paleis en de vleugels. Alle nieuwe entrees zijn zowel voor validen als voor mindervaliden toegankelijk: iedereen gaat door dezelfde deur, één van de verworvenheden van deze nieuwe, toegankelijke architectuur. Monumentale en erfgoedwaarde worden met het ontwerp niet louter bewaard maar juist versterkt. Heden en verleden zijn klaar voor de toekomst.

Paleis Het Loo was een Europese aanbesteding waarbij NEXT en vier andere gerenomeerde bureaus waren geselecteerd.