EN NL
198

NEXT ARCHITECTS
Kauwgomballenfabriek
P. v. Vlissingenstraat 2a
1096 BK Amsterdam
Nederland
T → +31(0)20 4630463

CHINA
Building A, Nr 44
North Third Ring Middle Road
100088 Bejing / China
T → +86(0)10 53942567

Office: info@nextarchitects.com
Press: pr@nextarchitects.com

UvA Science Park

Team
Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers met Joost Lemmens, Jorn Kooijstra, Ule Koopmans, Michelle Franke en Giannis Nikiforou
Opdrachtgever
Universiteit van Amsterdam
Type
Educatie / Universiteitsgebouw
Locatie
Amsterdam
Samenwerking
Christensen & Co
Omvang
15.000 m2
Bouwkosten
Bremen Bouwadvies
Constructeur
Pieters Bouwtechniek

NEXT en Christensen & Co, i.s.m. Pieters Bouwtechniek en Bremen Bouwadviseurs, maakte een ontwerp voor het nieuwe gebouw voor het Science Park van de Universiteit van Amsterdam. Van chatbots en Google Home tot zelfrijdende auto’s en slimme robots: de toepassing van de Informatiewetenschappen - en AI in het bijzonder – zal onze toekomst bepalen. De nieuwe Science Park is een gebouw waar deze toekomst voelbaar is: een framework waar onderwijs, onderzoek en ondernemen elkaar stimuleren.

Het ontwerp richt zich in de eerste plaats op de mensen die het gebouw gaan bevolken en bewonen. Hoe creëer je voor deze mensen het beste, meest duurzame, CO2 neutrale, gezonde, inspirerende, flexibele en slimme universiteitsgebouw waar ontmoeting centraal staat? Hoe creëren we de ideale leer-, onderzoek- en werkomgeving voor de verschillende toekomstige gebruikers van het gebouw?

Wij geloven dat dit een gebouw moet zijn dat laat ervaren dat het bruist en dat functioneert als een ecosysteem.

Het gebouw is een ervaring. Bezoekers uit het bedrijfsleven en kennispartners krijgen hier het gevoel dat nieuw en inspirerend onderzoek plaatsvindt. Onderzoekers en studenten moeten trots zijn op hun instituut. Dit gebeurt al gelijk bij de ingang, waar een trap in het hoge atrium met echte bomen (het hart van het gebouw) uitzicht biedt op de levendigheid in het gebouw en op de bedrijvigheid in de laboratoria op de begane grond. Ontmoetingsplekken en co-creatie faciliteiten worden rond het open atrium georganiseerd.

Onze missie is het creëren van een duurzaam ecosysteem dat uitwisseling en kruisbestuiving tussen onderzoekers en tussen de verschillende faculteiten faciliteert. Ieder onderzoeksinstituut krijgt een eigen, herkenbare plek in het gebouw. Maar het hart bestaat juist uit de plekken en de verbindingen waar kruisbestuiving plaatsvindt. Zo ontstaat er een nieuw ecosysteem: een plek waar mensen en omgeving met elkaar in contact zijn, op elkaar reageren, zodat stromen in gang gezet worden.