EN NL
197

NEXT ARCHITECTS
Kauwgomballenfabriek
P. v. Vlissingenstraat 2a
1096 BK Amsterdam
Nederland
T → +31(0)20 4630463

CHINA
Building A, Nr 44
North Third Ring Middle Road
100088 Bejing / China
T → +86(0)10 53942567

Office: info@nextarchitects.com
Press: pr@nextarchitects.com
Team
Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers with Joost Lemmens, Jorn Kooijstra, Michelle Franke, Christiana Chaikali and Giannis Nikiforou
Client
Stadgenoot
Type
Housing programme with social housing and workspaces
Location
Amsterdam / NL
Collaborator
HOH Architecten and Urban Echoes
Size
7.500 m2 BVO (tower)

Red, robust, rust. The apartment tower for student housing is a powerful accent on the Oostenburgermiddenstraat. In commission of Stadgenoot, NEXT architects, HOH Architects and Urban Echoes are designing 150 social housing apartments for students, 30 for elderly and a workspace on plot 6 in Oostenburg. NEXT architects designs the apartment tower with student studios and has a coordinating role in the design process.

In the coming years, the island of Oostenburg in Amsterdam will be developed into a new, cool urban neighbourhood with 1500 houses and a mix of social, mid-range and free-sector rental houses, owner-occupied apartments, self-build homes, cafés and businesses. Oostenburg has a rich history with numerous layers. These layers are reflected in the materiality of the design.

The tower has character and a strong identity in which the young people who will be living there can recognize themselves. Tough, powerful as well as ‘vulnerable.’ With materials that will only grow in beauty over time.

A CONNECTED CITY
Designing for young and old offers an exciting opportunity to contribute to the creation of a city that is inclusive, where different needs are brought together on the basis of shared values. With a large collective outdoor area, the design makes room for connections. The tower is conceived as a stacking of 6 'neighbourhoods' of 2 layers each. Each neighbourhood has its own collective outdoor area. This creates communities. These outdoor areas have double height to bring daylight deep into the core of the tower, on every floor. From the core, the outside world is always visible: a visual connection with the city.