Reutlinger Band

Iconic perspectives

The wooden bicycle and pedestrian bridge in Reutlingen is a bridge, destination and a lookout point, connecting several prominent locations within the German city of Reutlingen. Cycling or walking along the meandering path, the user experiences the exciting route from different perspectives. The local widening acts as a city balcony overlooking the forecourt. As a contemporary icon, the bridge blends harmoniously with the existing striking buildings on the edge of the old town.
  • Info
  • Team
  • Collaborators

Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers with Nick van Harmelen en Anna Motyka (NEXT architects); Jeanette Vissen and Hannah Hubert (Bureau B+B); Frank Miebach, Dominik Niewerth and Lukas Osterhoff (Miebach)

Bureau B+B Urbanism and Landscape Architecture / Ingenieurbüro Miebach

Exploring

In order to make the new Stadthalle, the Tübinger Tor and the new building of the GWG – Wohnungsgesellschaft of Reutlingen accessible to the public, the wooden bicycle and pedestrian bridge provides a comfortable and special crossing. The bridge is located in Reutlingen, in the south of Germany, in a prominent location on the edge of the city centre. As a contemporary icon, the bridge blends harmoniously with the existing striking buildings on the edge of the old town.

Connecting

The wooden bicycle and pedestrian bridge is a destination and a vantage point that intensifies and activates the public space. The free form of the bridge creates an exciting route. Cycling or walking along the meandering path, the user experiences this special place from different perspectives. The local widening acts as a city balcony overlooking the forecourt of the Stadthalle, towards Tübingen Gate and the waters of the Echaz. With this free form, the bridge is carefully fitted into the open space and defines its own place.

Creating

The wood makes the bridge elegant and durable, it acquires a refined tactility and a warm appearance. The material makes it an extremely durable and contemporary construction, because it stores more CO2 than it consumes. The modest (functional) lighting emphasizes the design and materialization of the bridge. The very slim railing makes it complete. The golden metallic coating constantly changes the look, during the day and the seasons.

3 images
Do you like our work?
Contact for inquiries