B.Amsterdam

Startup Ecosystem

Het voormalig IBM-pand in Amsterdam Nieuw-West heeft nieuw leven gekregen als een dynamische hotspot voor startups, ZZP-ers en ondernemingen uit de creatieve sector. Bij de transformatie stond het hergebruik van bestaande materialen en elementen centraal om het industriële karakter van het pand te behouden. Het voormalig lege, levenloze kantoorgebouw is nu meer dan alleen een bruisende nieuwe werkplek. Voor de gebruiker is B.Amsterdam dan ook als veel meer dan een werkplek: het is een ecosysteem waar interactie en ontmoeting centraal staan, ook na de reguliere kantooruren.
Next Architects / B.Amsterdam / Amsterdam, NL / 2016
  • Info
  • Team
  • Collaborators
  • Awards
  • Photography

Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers met Mark Spijkerman, Arno Kwint, Douwe Strating

B.Amsterdam, Studio Fabrick, Skepp en Luuk van den Broek

Geurt Brinkgreve Bokaal 2016 / genomineerd
NRP Gulden Feniks 2017 / genomineerd

Francisco Nogueira

Exploring building transformation

Na ruim 11 jaar leegstand leek het voormalige IBM-hoofdgebouw in het Rieker Business Park ongeschikt voor herbestemming. Het monofunctionele en statische zwarte kubus-gebouw is met een aantal strategische ingrepen in gebruikswaarde, beleving en identiteit versterkt en gemoderniseerd. Het nieuwe concept-kantoorpand is ontworpen naar het idee van een stad: met straten, pleinen, voorzieningen en horeca. Zoals in elke stad, zijn er verschillende functies aanwezig om organische groei en ontwikkeling te stimuleren. Mensen kunnen er terecht om te werken, sporten, het organiseren en bijwonen van evenementen en voor een bijzondere lunch of diner bij restaurant Bureau op het dakterras van het gebouw.

Next Architects / B.Amsterdam / Amsterdam, NL / 2016

Connecting Creative Entrepeneurs

B. Amsterdam biedt meer dan alleen een aangename werkplek. B. is ontworpen om interactie en ontmoeting te faciliteren, waardoor ondernemers, ZZP’ers en creatives gemakkelijker connecties kunnen leggen en onderdeel kunnen uitmaken van een community. Een goed voorbeeld is de nieuwe centrale entree en het weidse dakpark, die beide fungeren als verblijfsplekken waar men elkaar kan ontmoeten. Binnen dit ecosysteem hebben gebruikers de vrijheid om een bijdrage te leveren aan de continue ontwikkeling van de ‘stad’. De toevoeging van het Restaurant Bureau op het dak en de verschillende sportfaciliteiten zorgen ervoor dat het gebouw ook leeft en beweegt buiten kantoortijden. Dit creëert een constante dynamiek en zodoende een extra gevoel van veiligheid in én rond het gebouw. Gebruikers van het eerste uur bevinden zich op het moment nog steeds met een werkplek in B.Amsterdam, dit laat de verbondenheid en eigenaarschap zien die de gebruikers hebben.

Next Architects / B.Amsterdam / Amsterdam, NL / 2016

Creating characteristic spaces

De herkenbare, industriële uitstraling van het pand is behouden gebleven door reeds aanwezige materialen en bestaande onderdelen opnieuw te gebruiken. Opvallend zijn de grote industriële schuifdeuren die continuïteit creëren tussen de binnen- en buitenruimtes, het gebruik van scheepscontainers en de opvallende badkuipen als giganti¬sche bloempotten. Op het dakterras doen oude auto’s dienst als vergaderplekken die bijdragen aan het rauwe en dynamische karakter van de setting. Door de ophoging van het externe vluchttrappenhuis en de kenmerkende oranje kroon is het gebouw sterk herkenbaar vanaf de weg en krijgt het een eigen identiteit. Het resultaat is een succesvol transformatie-project waarbij innovatie en creativiteit centraal staat.

4 images
Do you like our work?
Contact for inquiries