Campus Uilenstede

Deconstructed openess

In een grootschalige herstructurering is Campus Uilenstede van een besloten woongelegenheid in een levendig centrum veranderd, waar studenten niet alleen graag wonen, maar ook komen om te werken, studeren en recreëren. De originele structuur is grotendeels behouden, maar heeft een nieuwe indeling en schil gekregen om interactie en ontmoeting te faciliteren.
  • Info
  • Team
  • Photography

Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers met Joost Lemmens, Arno Kwint

Ossip van Duivenbode

Explore the campus culture

Campus Uilenstede in Amstelveen is met circa 3400 bewoners de grootste studentencampus van Noord-Europa en gebouwd in de jaren zeventig, Om deze plek weer een fijn leefklimaat te geven en de faciliteiten te moderniseren is de bestaande bouwkundige structuur opengebroken. De campus is van een besloten woonplein in een open centrumplein getransformeerd. In het centrumgebouw zijn in twee richtingen doorbraken gerealiseerd waardoor de sociale veiligheid en leefbaarheid wordt vergroot en aanleiding ontstaat voor ontmoeting op het centrale plein: van een doodlopend einde wordt het een knooppunt van verbindingen. De woningen in de plint verdwijnen en maken plaats voor verschillende collectieve voorzieningen, zoals een horecagelegenheid en een evenementenruimte. Door een grote, transparante kas over de oude constructie te plaatsen is een overdekt marktplein gecreëerd dat een nieuw brandpunt vormt voor de studentencampus. De gevarieerde schil die hiermee gecreëerd wordt, geeft de verschillende clusters die ontstaan zijn een eigen kleur en identiteit.

Connecting students

De transformatie van de campus heeft als doel om de interactie en ontmoeten tussen studenten te faciliteren. De campus is daarmee meer dan alleen een aantrekkelijke woonplek; het is een plek waar studenten samenkomen om te werken, studeren en te genieten. Het nieuwe programma op de begane grond, met ruimte voor winkels, horecagelegenheden, een supermarkt, studentenvoorzieningen en een cultureel centrum draagt daaraan bij. De directe toegang van de verschillende faciliteiten vanaf het centrale plein zorgt voor een continue levendigheid en dynamiek in het gebied.

Creating a sustainable living environment

Het hergebruiken van reeds aanwezige materialen en het zoeken naar nieuwe mogelijkheden met bestaande elementen stond centraal bij de herstructurering van Campus Uilenstede. Daarnaast zijn duurzame materialen gebruikt om de duurzame waarde van de campus als geheel te versterken. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van Resysta, een restproduct van zilvervliesrijst, voor de nieuwe gevel van de schil. De relatief eenvoudige en kostenvriendelijke ingrepen hebben een grote impact op de beleving en het gebruik van de ruimte. De revitalisering blaast nieuw leven in de studentencampus en maakt het weer bestendig voor de toekomst.

7 images
Do you like our work?
Contact for inquiries