Fuzhou Shouxi gebouw

The balcony wave

Shouzi is een appartmentencomplex in het oude centrum van Fuzhou, de hoofdstad van de Chinese provincie Fujian. Het gebouw in U-vorm heeft een opvallende gevel als resultaat van de golvende balkons. Door het manipuleren van balkons is diversiteit in de verschillende woonunits aangebracht, ieder met een eigen unieke buitenruimte. De binnenplaats die ontstaat uit de U-vorm van het gebouw dient als collectieve ‘’woonkamer’’ voor alle bewoners van het pand.
  • Info
  • Team
  • Awards

John van de Water, Jiang Xiaofei met Wopke Tjipke Schaafstal ,Wang Bo, Wang Yan, Zhou Tong, Yu Peng, Yin Ya Ling, Jiang Ci Ai, Liu Feng Qin, Ren Wan Ting

Chinese Architectural Housing Design Competition 2012 / Gold Medal

Exploring parametic designs

Het Fuzhou Shouxi-gebouw bevindt zich in het centrum van de hoofdstad Fuzhou van de provincie Fujian, China. Deze complexe binnenstedelijke locatie brengt vele beperkingen en regulaties met zich mee. Om de nieuwbouw met 400 appartementen te realiseren, is aan de hand van een parametrisch ontwerp een zachte organische vorm ontwikkeld door de vloerbanden op elk niveau te veranderen, wat resulteert in een golvende gevel. Het verspringen van de vloerband geeft een sterke identiteit en herkenbaarheid aan het gebouw.

Connecting communal areas

Om te voorkomen dat het appartementencomplex resulteert in een overweldigende massa aan identieke woonunits, is diversiteit ingebracht door het manipuleren van de balkons. Hierdoor ontstaat een verscheidenheid aan woningtypologieën met ieder een eigen, unieke buitenruimte. De golvende balkons lopen rond drie zijden van het gebouw door, terwijl een opening aan de vierde gevel doorloopt in een groot atrium. Een glazen dak biedt toegang tot daglicht naar de appartementen en balkons met uitzicht op deze gemeenschappelijke ruimte. Een korter gebouw dat bij het hoofdblok is gevoegd, bevat appartementen op de bovenste verdiepingen en commerciële ruimtes op de begane grond en de eerste verdieping. Beide gebouwen hebben daktuinen en beschikken over een ondergrondse parkeergarage voor gebruik van bewoners.

Creating a building with identity

Met een FAR (Floor Area Ratio) van 5.0 gecombineerd met vele limitaties manifesteerde een U-vorm zich als de optimale oplossing voor het appartementencomplex. De binnenplaats die hierdoor ontstaat dient als collectieve ‘’woonkamer’’ voor alle bewoners van het pand. De vorm van het gebouw is door lokale media vergeleken met Shouxi zegelstenen – blokken speksteen met uitgehouwen identificerende zegels en vaak met decoratief houtsnijwerk rond hun bovenranden. De vorm is het resultaat van de architectonische ambitie om variatie en een eigen identiteit te creëren binnen een project met vele beperkingen.

2 images
Do you like our work?
Contact for inquiries