Huis Buiksloterham

House with a heart

Een huis als een zwarte reuzeperzik. Dat is het uitgangspunt bij deze particuliere woning in de rauwe, industriële ontwikkellocatie in Amsterdam Noord. Huis Buiksloterham bestaat uit één open woning van 4 lagen. Het hart van de woning wordt gevormd door een houten kern die over alle lagen doorloopt.
  • Info
  • Team
  • Collaborators
  • Photography

Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers met Claudia Linders, Mark Spijkerman, Joost Lemmens, Tara Steenvoorden

Claudia Linders

Ossip van Duivenbode

Exploring urban living

Huis Buiksloterham is onderdeel van de Zelfbouwkavels van de Gemeente Amsterdam. In particulier opdrachtgeverschap is een project opgeleverd van 200 m2 voor een eengezinswoning met werkruimte. Buiksloterham stond vrijwel leeg en werd vooral gekenmerkt door bouwmarkten en productleveranciers. Er was potentie om een huis te realiseren dat die warmte zou uitstalen, zonder te verliezen aan het stoere, industriële karakter van de ontwikkellocatie. Hiervoor is een gelaagd huis ontworpen als een reuzenperzik, met een harde pit, vruchtvlees en een huid.

Connecting indoor and outdoor spaces

Huis Buiksloterham bestaat uit één open woning van vier lagen. Net zoals bij een perzik, vinden we in het midden een houten kern. In deze kern zijn alle voorzieningen gehuisvest en bevinden zich intieme en besloten nissen. De trap cirkelt om de kern heen en verbindt de leefruimtes. Een enorme kas op het dak vormt een voortzetting van de buitenruimte. De woning heeft een sterke gelaagdheid van meest privaat in de kern naar publiek buiten, van gesloten naar open. Huis Buiksloterham is een huis waarbij binnen- en buitenruimtes vloeiend overlopen, maar zonder concessies te doen op het gevoel van warmte en geborgenheid dat bij een thuis hoort.

Creating an open structure

Niets is weggewerkt en alle bouwmaterialen zoals leidingen en elektra zijn in het zicht gehouden. Het gebruik van hout en rode bakstenen zorgen voor de warme uitstraling. De huid van de woning is robuust met grote raampartijen en een gevel die geheel bestaat uit geperforeerde zwarte golfplaat. Het poreuze karakter van deze huid zorgt voor een bijzonder lichtspel die de woning in de avond als een lantaarn laat oplichten. Ter plaatse van de woonkeuken aan de tuin is de zwarte huid opgetild en zorgen grote glaspartijen voor een verbinding tussen binnen en buiten.

4 images
Do you like our work?
Contact for inquiries