Huis M&M Funen

Lenghtwise living

Op de kop van het Funenpark in Amsterdam maakt een oude bedrijfsloods plaats voor een bijzondere particuliere woning. Huis M&M is een atelierwoning op steenworp afstand van het centrum. Bij de transformatie van de 30 meter lange loods dienen originele elementen en specifieke eigenschappen van het industriële complex als basis voor het ontwerp waarin de combinatie van architectuur, interieur en de groene omgeving centraal staat.
  • Info
  • Team
  • Collaborators
  • Photography

Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers met Claudia Linders, Mark Spijkerman, Joost Lemmens, Tara Steenvoorden

Claudia Linders

Ossip van Duivenbode, NEXT architects

Exploring the industrial past

Huis M&M is een opvallende verschijning in het Funenpark, een voormalig bedrijventerrein in de oostelijke binnenstad van Amsterdam. De 30 meter lange en 9 meter hoge gevel is opgebouwd uit een grid van zwarte houten panelen en afgezet met een gouden geanodiseerd hekwerk. De industriële en geometrische benadering van de gevel verwijst naar het voormalige karakter van deze plek: een restant uit het industriële verleden. Waar mogelijk zijn circulaire materialen toegepast waarbij elementen uit de oude loods terugkomen in de nieuwe atelierwoning. Zo zijn de sheddaken die in het oude pand aanwezig waren teruggebracht in het atelier en zijn de originele stalen spanten opnieuw gebruikt.

Connecting public and private spaces

Het ontwerp van Huis M&M speelt met het spanningsveld tussen enerzijds de continue, vrije en open leefruimte rondom de kernen en anderzijds de besloten en geborgen plekken daarbinnen. De woning heeft een sterke gelaagdheid van publiek naar privaat, van open naar gesloten. Via het scherm dat wordt gevormd door de gevel, gaat het publieke karakter van het Funenpark over in de meer besloten ruimtes en tenslotte in de geborgen plekken in de houten kernen. Openingen op strategische plekken verbinden de verschillende zones van de woning en zorgen af en toe voor een verrassend perspectief. De patio is ingezet als buffer tussen het woon- en het werkgedeelte van de woning en geeft daarmee een antwoord op de wens van de opdrachtgevers om hun werkplek nabij te hebben en tegelijkertijd afstand te kunnen nemen van het werk.

Creating a studio home

De 30 meter lange woning is slechts 5 meter diep en bestaat uit een woongedeelte en een atelier, gescheiden door een patio. Met de grote gouden schuifdeur kan de patio van het omliggende park afgescheiden worden. Het grafisch spel van de gevelpanelen verbindt zich met de structuur van het schuivende element, wat met zijn beweegbare positie steeds weer een nieuwe compositie genereert.

Het hart van de woning bestaat uit een houten kern, waarin alle faciliteiten gehuisvest zijn: de berging, badkamer, keuken en een verborgen tussenverdieping waar de bewoners zich terug kunnen trekken. Daarom heen zijn de leefruimtes gevestigd. De openingen in het houten volume verbinden op strategische posities de besloten ruimtes met de woning en brengen daglicht tot diep in de kern. Lange zichtassen over de gehele lengte van de woning zorgen voor openheid in het interieur en een soepele verbinding tussen binnen- en buitenruimtes.

8 images
Do you like our work?
Contact for inquiries