EN NL
198

NEXT ARCHITECTS
Kauwgomballenfabriek
P. v. Vlissingenstraat 2a
1096 BK Amsterdam
Nederland
T → +31(0)20 4630463

CHINA
Building A, Nr 44
North Third Ring Middle Road
100088 Bejing / China
T → +86(0)10 53942567

Office: info@nextarchitects.com
Press: pr@nextarchitects.com
Team
Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, John van de Water, Claudia Linders, Joost Lemmens, Rolf Pederson
Opdrachtgever
Stichting Locus a/d Rijn
Type
Masterplan + Woning
Locatie
Eck en Wiel
Samenwerking
Labeled / Claudia Linders and Cor Kalfsbeek
Aannemer
Aannemersbedrijf van der Helden BV
Constructeur
Goudstikker - de Vries
Installaties
Walter Jansen
Fotograaf
Lisette van de Pavoordt
Met dank aan
Cor Kalfsbeek (Masterplan / House Kuenzli) and Thijs van Hees Landschapsarchitect
2010-05-04
2008-06-27
2007-12-01
2007-10-01

Het ontwerp van de huisplaats van Huis te Wiel bestaat uit een zorgvuldige compositie van de bestaande boerderij, twee nieuwe woningen en een bijgebouw. Met de toevoeging van de nieuwe bebouwing is een hof gecreëerd op de plaats waar in een ver verleden het kasteel Huis te Wiel stond.

De bestaande boerderij - een rijksmonument, in 1848 gebouwd na afbraak van het kasteel -  is gerespecteerd als het meest belangrijke gebouw; de hiërarchie wordt versterkt door de nieuwe bebouwing een afgeleide te laten zijn van deze boerderij: in de nieuwe bebouwing wordt de dakhelling van de boerderij overgenomen; het verschil in nokrichting van het voorhuis en de deel van de boerderij komt terug in de nieuwe bebouwing. Eenheid en samenhang in de bebouwing wordt versterkt door de toevoeging van structurerende elementen - vlonders en verhogingen - die de overgang tussen collectief en privé markeren. De inrichting van de hof bevat elementen - een haag, formele vakken met beplanting - die refereren naar de historie van de locatie.

In het ontwerp voor het masterplan komen de verschillende lagen uit de rijke historie van de buitenplaats terug. De materialisatie van de nieuwbouw verwijst naar de agrarisch context, de hof en de compositie naar het verleden van het Huis te Wiel als buitenplaats.