Uitkijktoren Koksijde

De hoge blekker

Sober en ingetogen met de expressieve kracht van een landmark. De uitkijktoren op de Hoge Blekker is een blikvanger en toeristische trekpleister die zich tegelijkertijd naadloos in zijn omgeving voegt. De transparante houten constructie brengt landschap en landmark samen: in kleur sluit de uitkijktoren naadloos aan op het zilvergrijze duinlandschap, maar door de expressieve vorm wordt de uitkijktoren de blikvanger. De toren maakt een nieuwe beleving van het landschap mogelijk en biedt een nieuw perspectief.
  • Info
  • Team

Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers with Jouke Sieswerda, Jorn Kooijstra, Lisette Janssen, Marta Lata, Felix Kruger, Bastiaan Luijk, Joost Lemmens

Exploring the dunes

Het uitkijkpunt wordt gerealiseerd op de Hoge Blekker in Koksijde, de hoogste duin van de Belgische kust. Eeuwenlang was de duin zelf de blikvanger en een oriëntatiepunt voor bewoners en zeelui, maar naarmate de begroeiing van de duin toenam en omringende bebouwing oprukte, verloor de duin haar rol als landmark. De uitkijktoren geeft de duin opnieuw een recreatieve bestemming met een belvedère om het fraaie uitzicht op de omgeving te kunnen ervaren. De Hoge Blekker maakt het spanningsveld zichtbaar tussen landschap en blikvanger, tussen geïntegreerd en autonoom, tussen bewegen en verblijven en tussen historie en heden. Het ontwerp bouwt voort op de geschiedenis van de plek en sluit aan bij de identiteit en beleving van de duin.

Connecting landscape and landmark

In het duinzand markeert een verhoogd plateau de voet van de toren. Een helixvormige trap brengt de bezoeker omhoog naar een tweede plateau, op 20 meter hoogte. De open en verfijnde structuur van de houten constructie geeft de uitkijktoren transparantie. De natuurlijke beleving wordt versterkt door het aanbieden van twee routes: de weg omhoog is besloten door de houten lamellen van de constructie waardoor het zicht op de omgeving tijdens de klim gefilterd wordt om boven in volle glorie ervaren te worden. De tocht naar beneden is open waarmee de ervaring van het dalen versterkt wordt. Het spel tussen open en gesloten en tussen extravert en introvert zorgt voor een maximale beleving van het landschap en de toren zelf.

Creating a new perspective

In het ontwerp is gezocht naar een constructieve vorm die enerzijds leesbaar is en tegelijkertijd een verrassende elegantie heeft. De toren bestaat bijna volledig uit een stapeling van slanke houten balkjes die samen een constructieve eenheid vormen. De zilvergrijze kleur van het vergrijzende hout is een ingetogen materiaal dat aansluit bij de grijstinten van het duinlandschap, maar door de expressieve vorm toch de aandacht trekt.

3 images
Do you like our work?
Contact for inquiries