Tankstation Verzetslaan

Wooden City Entrance

Aan de rand van Purmerend komen tankstation en autoherstelbedrijf samen in een duurzaam ontwerp. Het programma bestaat uit een voertuigenwerkplaats van ongeveer 350m2 met een aangrenzende lobby, vier auto wasboxen en een onbemand tankstation. Het circulaire gebouw heeft een zichtbare houten hoofddraagconstructie, een groenegevel aan de zuid- en westzijde en zonnepanelen op het hoge dak. Het geheel heeft een duurzame uitstraling die zich voegt naar het Purmerendse landschap.
  • Info
  • Team

Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, Joost Lemmens, Nick Vullings, Jate Bleeker, Marcel Geerdink

Exploring Modern Constructions

Via de Verzetslaan komt veel verkeer Purmerend binnenrijden. Ter vervanging van de bestaande werkplaats en tankstation, die zich voorheen op twee verschillende locaties bevonden, komt er een gecombineerd ontwerp op een nieuwe locatie, als poortgebouw voor de stad. Door gebruik te maken van hout als constructiemateriaal dat zichtbaar is middels een uitkragende luifel krijgt het geheel een moderne en duurzame uitstraling die goed past binnen het omliggende landschap.

Connecting multiple programs

De heldere, opvallende en kwalitatief hoogwaardige houten constructie bepaalt de verschijningsvorm van het tankstation. Het is meer dan alleen een luifel; het is een circulaire constructie met toekomstwaarde. Het gecombineerde ontwerp met een meervoudig programma en natuurlijke materialen is een gebalanceerd samenspel van functionaliteit, creativiteit en duurzaamheid. De groene gevel aan de zuidzijde, de zonnepanelen op het dak en mogelijkheid voor het toevoegen van snellaadpalen dragen bij aan de groene identiteit van het gebouw en maken het tot een tankstation voor de toekomst.

Creating Wooden Solutions

Het paviljoen is vormgegeven middels een serie houten gelamineerde liggers die kruislings op elkaar gestapeld zijn. Deze zichtbare constructie draagt optimaal bij aan de functionaliteit in de hoogte van het ontwerp. De bovenste serie liggers in noord-zuid richting vormen het hogere deel van de werkplaats, zodat op voldoende hoogte gewerkt kan worden. Deze liggers kragen vervolgens uit om zo de benodigde vrije onderdoorgang voor het tankstation te creëren. De onderste serie liggers in oost-west richting koppelen de drie verschillende programmaonderdelen aan elkaar in één volume: lobby, werkplaats en wasboxen.

Door op verschillende plekken in de gevel een aantal openingen te maken wordt gezorgd voor goede permanente daglichtinval. Zo ontstaat een compacte bouwvorm die qua ligging past binnen het stedenbouwkundige patroon in de omgeving, terwijl het de belangrijke oost-west doorzichten respecteert.

Do you like our work?
Contact for inquiries